Over Ons

Onze geschiedenis

Met een oppervlakte van 4800 m2 mag de Utrecht Ulu moskee in Utrecht zich de grootste moskee van Nederland noemen. De bouw van de moskee werd in het jaar 2009 gestart en heeft tot juni 2015 geduurd. De gemeenschap heeft de bouw van de moskee helemaal zelf gefinancierd, waarvan geen enkele euro is gesubsidieerd of uit andere landen is ontvangen.

Opgaan in de omgeving

De Nederlandse architect Ishak Önen heeft de buitenzijde van de moskee ontworpen. Er is bewust gekozen om bakstenen te gebruiken voor de buitenkant van de Utrecht Ulu moskee, aangezien dit het meest wordt gebruikt in de Nederlandse architectuur. Zo sluit de moskee qua uitstraling goed aan bij de andere gebouwen in de directe omgeving. Verder is de binnenkant van de moskee ontworpen door Semih Irteş, een architect en kunstenaar uit Istanbul. De bouw stond onder leiding van projectleider Chris Kreijns.

Moderne inrichting

Zowel de binnen- als buitenkant van de moskee heeft een moderne uitstraling. Een leuk detail is dat de twee minaretten voorzien zijn van ledverlichting. Op een doorsnee dag zijn de minaretten groen of turquoise. Op speciale dagen echter kun je zien dat de kleur van de minaretten verandert. Zo zijn de minaretten oranje tijdens Koningsdag en geel tijdens de Tour de France. De Utrecht Ulu moskee bestaat niet alleen uit een gebedsruimte. In de moskee zijn er meerdere zalen die regelmatig afgehuurd worden door bedrijven en organisaties. Zo heb je bijvoorbeeld de Utrecht en de Mevlana zaal. Deze twee zalen worden verhuurd voor grotere aangelegenheden. Daarnaast zijn er ook een aantal klaslokalen die afgehuurd kunnen worden

De gebedsruimte

De Utrecht Ulu moskee heeft een zeer ruime gebedsruimte. Deze ruimte heeft een traditioneel design en bevindt zich in het hart van de moskee. In totaal is de ruimte 1.100 m2 groot en het spreidt zich over drie verdiepingen. Om je een beetje een beeld te geven: in totaal kunnen 1600 mensen tegelijkertijd hun gebed verrichten. Ook mensen met een andere religie of levensbeschouwing zijn van harte welkom in de moskee. Er is voor hen een speciale gebedsruimte, ook wel de stilteruimte genoemd.

Transparantie staat centraal

Bij de bouw van de moskee stond transparantie centraal. Dit zie je ook terugkomen in de architectuur van het gebouw. Zo zijn aan alle zijden grote ramen geplaatst en is het gebouw erg toegankelijk. Daarnaast is de gebedsruimte volledig open en kijken de twee bovenverdiepingen uit over de benedenverdieping.

Een ontmoetingsplek

De Utrecht Ulu moskee is meer dan alleen een gebedsruimte voor gelovigen. Het is een multiculturele ontmoetingsplaats voor jong en oud. Op de eerste verdieping is er een kantine waar je kunt genieten van een kopje thee of koffie. De Maxima zaal wordt hier ook vaak gebruikt voor Speciaal voor jongeren bevindt zich in de kelder een grote ruimte waar zij elkaar kunnen ontmoeten, voetbal kunnen kijken of zich kunnen vermaken met één van de talloze sport- en spelmogelijkheden. Al vanaf het begin van de bouw van de Utrecht Ulu moskee is er een goede relatie onderhouden met omwonenden, ondernemers in de omgeving, de wijkraad en de kerk. Mettertijd is de Utrecht Ulu moskee een onmisbaar onderdeel van de wijk geworden.  

DONEER


Evde Kal – Camimizide Unutma

30-04-2020